In het nieuws: grote aanval van “gijzelsoftware”

De afgelopen paar dagen zijn computers over de hele wereld aangevallen door “gijzelsoftware” die WannaCry heet. Dit programma versleuteld de harde schijf van een computer zodat de bestanden die erop staan niet meer te gebruiken zijn. De harde schijf zou weer ontsleuteld worden als de eigenaar $300 losgeld in bitcoin betaald.

De aanval begon afgelopen vrijdag en verspreidde zich razendsnel via een bug (programmeerfout) in Windows. Hierdoor kon het programma zichzelf kopieeren en van de ene naar de andere computer overspringen. Vooral in Rusland zijn veel computers besmet en in Engeland zijn ziekenhuizen aangevallen. In Nederland zijn er gelukkig maar weinig computers door WannaCry overgenomen.

Bij toeval ontdekte een onderzoeker dat het programma zou stoppen als er een bepaalde website zou bestaan. Door deze te registreren stopte de aanval en kon begonnen worden met het ongedaan maken van de schade.

Het is nog niet bekend wie er achter de aanval zit.

Hier nog een paar tips om te zorgen dat je niet zelf ook slachtoffer wordt van “gijzelsoftware”:

  • installeer altijd de beveiligingsupdates op je computers
  • open geen emails of bijlagen van emails als je de afzender niet kent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *