Hoe is het spel Horizon Zero Dawn gemaakt?

Je weet het misschien al, maar pas is het spel Horizon Zero Dawn (HZD) uitgekomen voor de Sony Playstation. Het is een RPG spel waarin je over weidse vlakten loopt, tegen robotdieren vecht en de wereld ontdekt om uit te vinden wat er met de mensheid gebeurt is.

Wat je misschien nog niet weet, is dat Horizon Zero Dawn in Nederland gemaakt is. De Amsterdamse game studio Guerilla Games heeft het spel gebouwd. Zo’n groot spel maken lijkt op het maken van een grote Hollywood film: het project heeft meer dan 45 miljoen euro gekost en er hebben in totaal zo’n 350 man 6 jaar lang aan gewerkt!

Al deze mensen hebben hun eigen taak bij het ontwikkelen van zo’n groot spel: mensen ontwerpen de wereld, componeren de muziek, programmeren hoe de wereld en de karakters reageren. Er zijn zelfs een aantal acteurs die hebben meegedaan om de karakters in het spel zo echt mogelijk te laten bewegen!

In HZD kan je door een gigantische wereld lopen waar allerlei voorwerpen in staan: bomen, gras, stenen, huizen, tafels, stoelen, noem maar op. Al deze voorwerpen zijn stuk voor stuk ontworpen en in het spel geprogrammeerd. Ook wordt de computer verteld hoe deze dingen zich gedragen als je er tegenaan loopt, tegenaan schopt of laat vallen. Het deel van het spel dat dit gedrag berekent, de “engine”, heeft Guerilla Games ook zelf gemaakt.

Een jaar voordat het spel uitkomt kan het getest worden. Dat gebeurd door zo’n 80 mensen die niks anders doen dan het spel spelen en op allerlei manieren proberen fouten te ontdekken. Dat is nodig om te zorgen dat het spel goed werkt als het straks af is.

Het spel is in 2017 uitgekomen en dan blijkt alle moeite niet voor niets: het is een enorm succes!

Kijk hier een filmpje over het maken van HZD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *